Novi pravilnik o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika

18

Posted on : 25-03-2012 | By : Aleksandra | In : OBJAVE, Obrazovanje, Stručno usavršavanje, ZAKONI

U profesionalni razvoj nastavnika i stručnih saradnika spada i stalno stručno usavršavanje, razvijanje kompetencija radi boljeg obavljanja posla, unapređivanja nivoa postignuća učenika. Potrebe i prioritete ustanova ili škola planira na osnovu rezultata samovrednovanja kvaliteta rada ustanove, ličnih prioriteta nastavnika odnosno vaspitača ili stručnih saradnika, kao i na osnovu izveštaja o ostvarenosti standarda postignuća, zadovoljstva roditelja i učenika.

Stalno stručno usavršavanje ostvaruje se:

1. Uglednim časovima sa diskusijom i analizom

2. Izlaganjem programa i seminara na sastancima stručnih veća sa obaveznom diskusijom i analizom,prikazom knjige, didaktičkog materijala, priručnika….

3. Ostvarivanjem programa ogleda, projekata, istraživanja

4.Pohađanjem akreditovanih seminara koji se nalaze u Katalogu

5.Raznim aktivnostima koje organizuje Ministarstvo-stručni skupovi, letnje i zimske škole, programe obuka i studijska putovanja.

Prioritetne oblasti vezane za stručno usavršavanje su: prevencija nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja; prevencija diskriminacije; inkluzija dece; razvijanje komunikacijskih veština;učenje i razvijanje motivacije za učenje; jačanje profesionalnih kapaciteta zaposlenih; saradnja sa roditeljima, učenicima i učeničkim parlamentom i najzad, informaciono-komunikacione tehnologije.

Za razliku od prethodnog Pravilnika o stručnom usavršavanju, sada Zavod raspisuje konkurs za odobravanje programa za stručno usavršavanje svake dve godine. Program može da traje najkraće 8, a najduže 24 sata.

U toku svog stručnog usavršavanja nastavnik, odnosno vaspitač i stručni saradnik dužan je da prati svoj obrazovno-vaspitni rad, napredovanje i profesionalni razvoj i čuva najvažnije primere iz svoje prakse, primere primene naučenog  i da ima lični plan profesionalnog razvoja-portfolio.

Evidenciju o stručnom usavršavanju ustanova čuva u dosijeu nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika. Pedagoški kolegijum određuje svog člana čija je dužnost da prati ostvarivanje plana stručnog razvoja ustanove i na osnovu toga tromesečno obaveštava direktora.

Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik dužan je da u toku pet godina ostvari najmanje 120 bodova iz različitih oblika stručnog usavršavanja. U okviru punog radnog vremena nastavnik, vaspitač i stručni saradnik ima 68 sati  godišnje različitih oblika stručnog usavršavanja-24 sata pravo na plaćeno odsustvo van ustanove radi pohađanja odobrenih skupova i programa, a 44 sata preduzima ustanova u okviru svojih razvojnih aktivnosti. Sat pohađanja obuke na stručnom skupu ima vrednost 1 boda, kao i dan učešća na stručnom skupu. Ako se učestvuje u oblicima usavršavanja na međunarodnom nivou, bodovi se udvostručuju.

Dakle, nastavnik, vaspitač i stručni saradnik ostvaruje najmanje 100 bodova iz odobrenih programa i 20 bodova u učestvovanju na odobrenim i prijavljenjim skupovima. U okviru ovih 120 bodova, 30 mora da se odnosi na prioritetne oblasti koje su već navedene.

Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik koji je zasnovao radni odnos u ustanovi pre 1. jula 2004. godine, dužan je da za svoj drugi petogodišnji period ostvari 120 bodova za različite oblike stručnog usavršavanja, do kraja školske 2013/2014. godine. Oni koji su posle zasnovali svoj radni odnos, dužni su da steknu 120 bodova za svoj petogodišnji period.

Nastavnik, vaspitač i stručni sradnik može tokom rada da napreduje sticanjem zvanja: pedagoški savetnik, samostalni pedagoški savetnik, viši pedagoški savetnik i visoki pedagoški savetnik pod uslovima i po postupku utvrđenim ovim pravilnikom. Detaljnije o načinu sticanja svakog zvanja imate u pravilniku.

Pravilnik možete preuzeti ovde:

Pravilnik o strucnom usavrsavanju i sticanju zvanja

Use Facebook to Comment on this Post

Share this :

  • Stumble upon
  • twitter

Comments (18)

Zar ne bi trebalo da se boduju radovi koji su usli u Zbornik programa Digitalni cas I i II, (kao i nagradjeni), s obzirom da je to primena IKT u nastavi?

Драга Марија,

Наравно да се бодују и радови који су ушли у Зборник програма Дигитални час I и II. Они по Правилнику припадају активностима групе Б (бр.9) у делу који прецизира услов за стицање звања “Иницирање и учествовање у подизању квалитета педагошке праксе”, који гласи:

9) Ауторство или коауторство примера добре праксе објављеног у публикацији Центра или Министарства.

То може да буде једна од 8 активности из групе Б за испуњење 4. услова за прво звање.

Imam jedno pitanje. Posto su seminari obavezna, ko treba da plati? Nastanvnik ili ustanova?

Koliko se za ucitelje i nastavnike boduje zavrsenih 4 modula ECDL kursa koji je priznat svugde u svetu kao kompetentnost osobe za primenu IT u radu?Kako pribaviti potvrdu o priznavanju bodova?

Draga Mirjana,
zovite Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, oni ce vam sve reci.
Veliki pozdrav!

Ein ganz bezauberndes KÃtDrchen.¤eine Gestaltung ist sehr ansprechend. Du hast das Motiv super in Szene gesetzt!Ich drücke dir ganz fest die Daumen, ich weiß garnicht was du hast, deine Karte kann doch super mithalten.Einen ganz lieben Gruß von Andrea

[...] Novi pravilnik o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradn… [...]

Intesuje me kome da se obratim za potvrdu o licenci koju sam stekla 2006, a nikad nisam dobila.

Najpre bi trebalo da se obratite svom sekretaru skole, jer bi on trebao da ima sve informacije za licencu.
Pozdrav!

цитат: “Prioritetne oblasti vezane za stručno usavršavanje su: prevencija nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja; prevencija diskriminacije; inkluzija dece; razvijanje komunikacijskih veština;učenje i razvijanje motivacije za učenje; jačanje profesionalnih kapaciteta zaposlenih; saradnja sa roditeljima, učenicima i učeničkim parlamentom i najzad, informaciono-komunikacione tehnologije.”

Питање: А шта је са стручним усавршавањем из СТРУКЕ?

Наставник сам математике,имам 38 година радног стажа без дана боловања. Похађањем семинара до пре две године сакупио сам преко 200 сати . Био сам предавач на републичким семинарима(четири пута) Настава математике и унапређење наставе Сада се то поништава. Може ли неко да ми објасни да ли морам да јурим бодове како бих доказао да сам “СТРУЧНО УСАВРШЕН НАСТАВНИК”. Хвала унапред на одговору.

A nekada je biti nastavnik bilo pojam!!! Nastavnik ili ucitelj je bio gospodin covek!!! A gde je to sada…? Nemam reci!

a nekad su nastavnici i bili gospoda.za to ne postoji strucno usavrsavanje na seminaru,to se nosi iz kuce i gradi naporno svaki dan po malo.za ove sad ja stavrno nemam reci.

A gde je u portfolio status, da li je neko ozenjen/udata… Ovde se samo govori o nekom usavrsavanju kao da je to najvaznija stvar na svetu, kada malo bolje pogledamo nekima i jeste jer od toga zive, ovo je zaglupljivanje i ponizavanje a ne usavrsavanje, da li se gospoda ministri usavrsavaju ili samo kupuju diplome. Kada cemo da nadjemo vremena za svoju decu i porodicu pored ovolikog “strucnog usavrsavanja”. Smucili su mi se svi koji na sva zvona pricaju o nekom usavrsavanju a ne znaju ni nos da obrisu. Ovo je SRAMOTA, situacija u prosveti ce samo biti gora i gora. Ne predvidjam svetlu buducnost nikome od nas. Rade sa nama sta im je volja kao da smo stoka.

Bezobrazluk koji je izmislila maguparija koja je pobegla iz prosvete (“sposobni”, “snasli se”) pa nam sada prodaje… i to za velike pare, kroz seminare i slicne budalastine, kao sto je ova, pod parolom “modernizacije nastave”, uz podrsku megatrend ministarstva, a sve to u obliku ucene: budite mirni i budite srecni jer imate drzavni posao!

Volela bih da mi neko precizno i konkretno odgovori – ko finansira strucno usavrsavanje nastavnika? Da li je nastavnik duzan da sam snosi troskove ili to treba da uradi ustanova, lpkalna samouprava….???? kako se veliki broj akreditovanih seminara odrzava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu… (a ja ne poticem ni iz jednog od tih gradova) jasno je da troskovi nisu mali – cena seminara se u proseku krece oko 2000din po danu, p a na to treba dodati i putne troskove, pa i smestaj ukoliko se seminar realizuje kroz vise dana…. prosvetni radnik koji ima porodicu i decu koju treba iskolovati sa svojim primanjima to ne moze da istrpi.
Unapred se zahvaljuijem na odgovoru i nadam se da ce biti konkretan.

Molim Vas da mi odgovorite koliko se bodova dobija za studijsko putovanje u trajanju od 5 dana

Molim vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Radim u jednom vrticu par godina, ali jos uvek nemam resenje za stalno kao i vecina mojih koleginica. Da li ovi poeni vaze i za nas, tj. da li i mi moramo da ih sakupljamo? Hvala unapred. Pozdrav

Ostavite komentar