Pravilnik-ocenjivanje ucenika u osnovnom obrazovanju

78

Posted on : 30-10-2011 | By : Aleksandra | In : Obrazovanje, ZAKONI
Tags:

 PRAVILNIK O OCENJIVANJU UCENIKA U OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU

S obzirom da je izašao novi pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnoj školi koji je doneo neke novine, u želji da se zaposleni u prosveti  što bolje upoznaju sa njim, napisala sam ukratko najvažnije stvari i novine koje taj pravilnik sadrži .

Ocenjivanje je kontinuirani proces kojim se iskazuje odnos prema ucenju, skoli, proverava znanje ucenika, podstice aktivnost i motivacija.

Ocena je javna i saopštava se učeniku odmah.  Ocena može biti opisna i brojcana.

Opisnom se izražava angažovanost  učenika, napredovanje, ostvarenost cilljeva.

Brojcanom se izražava stepen ostvarensoti ciljeva kao i napredovaanje učenika.

Ocene su -odličan (5); vrlo dobar(4); dobar (3); dovoljan (2); nedovoljan (1). Novina koju donosi ovaj pravilnik jeste procenjivanje veštine izražavanja, primena naučenog gradiva, razumevanje, rad sa podacima , umetničko izražavanje, veštine -koja je u sklopu Okvira za procenu rezultata učenja.

Ocenjivanje u toku školske  godine može biti formativno i sumativno.

Formativno ocenjivanje redovno prati rad ucenika u toku školske godine, sadrži preporuke i zapisuje se u pedagoškoj dokumentaciji koju vodi nastavnik.

Sumativno ocenjivanje predstavljaju brojcane ocene na kraju određene celine ili klasifikacionog perioda.

Učeniku koji ima teškoća u razvoju ili učenju, invaliditet ili socijalni problem  pruža se dodatna podrška u okviru individualnog obrazovnog programa.

Raspored pismenih zadataka i provera dužih od 15 minuta upisuje se u dnevnik i objavljuje za svako odeljenje na oglasnoj tabli škole.Moguća je samo jedna pismena provera u danu, a dve u nastavnoj nedelji. Ako nakon pismene provera više od polovine učenika dobije nedovoljnu ocenu, provera se ponavlja samo za te učenike. Pre organizovanja druge provere nastavnik je dužan da održi dopunski čas za te učenike.  Provere ne duže od 15 minuta nastavnik nije dužan da najavljuje.

  ZAKLJUČNA OCENA IZ PREDMETA

U prvom razredu zaključna ocena kako izobaveznih tako i iz izbornih predmeta je opisna i  utvrđuje se na kraju prvog i drugog  polugodišta. U ostalim razredima zaključna ocena je brojčana , osim iz predmeta -veronauka i građansko vaspitanje.  Novina je da su sada opisne ocene za ova dva predmeta iste- ističe se, dobar i zadovoljava.

Učenik koji nema najmanje 4 ocene u toku polugodišta ne može da se zaključi ocena.   Odeljenjski starešina je dužan da prati napredovanje učenika i ukazuje nastavnicima na broj propisanih ocena.

 VLADANJE UČENIKA

Vladanje učenika od prvog do petog razreda je opisno na polugodištu i na kraju školske godine. Zaključna ocena učenika ovih razreda je -primerno, vrlo dobro,dobro,zadovoljavajuće  i nezadovoljavajuće i  ne utiče na opšti uspeh učenika.

Vladanje učenika od šestog do osmog razreda je opisno u toku polugodišta.  Zaključna ocena je  primerno (5), vrlo dobro(4),dobro (3),zadovoljavajuće(2)  i nezadovoljavajuće (1) i    utiče na opšti uspeh učenika.

Novina je da ocena iz vladanja može da se smanji  zbog izrečene vaspitno-disciplinske mere a može da se smanji i zbog ponašanja zbog kojeg je izrečena vaspitna mera. Ocena se popravlja na kraju klasifikacionog perioda ukoliko učenik  pokazuje poboljšanja  u ponašanju, prihvata odgovornost za svoje postupke i koriguje svoje ponašanje.Opisna ocena iz vladanja u toku polugodišta može da sadrži vaspitnu preporuku npr.ističe se u izvršavanju obaveza prema školi , uglavnom izvršava obaveze…Novina- Zaključna ocena iz vladanja daje se kada se sagleda ponašanje učenika  u celini, izvršavanje obaveza i odnos prema školskim obavezama, drugovima,  zaposlenima škole, vaspitno-disciplinskoj ili vaspitnoj meri, školskoj imovini. Kriterijumi za ocenjivanje vladanja čine sastavni deo pravilnika.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               OPŠTI USPEH UČENIKA  

Što se tiče prvog razreda na kraju prvog i drugog polugodišta učitelj daje mišljenje o učenikovom radu koje se upisuje u đačku knjižicu.

Od drugog do osmog uspeh se utvrđuje na kraju prvog i drugog polugodišta na osnovu aritmetičke sredine predmeta- obaveznih, obaveznih izbornih i iz vladanja, počev od šestog razreda.

OBAVEŠTAVANJE O OCENJIVANJU

Roditelji se upoznaju na početku godine sa rasporedom pismenih zadataka, provera a odeljenjski starešina je dužan da roditelje najmanje 4 puta godišnje obaveštava ocenama učenika, napredovanju, vladanju. Ukoliko roditelj, odnosno staratelj ne dolazi na roditeljske sastanke, odeljenjski starešina je dužan da obavesti roditelje u pismenoj formi o ocenama, vladanju, teškoćama, izostancima učenika.

Nastavnik tokom školske godine vodi pedagošku dokumentaciju o napredovanju učenika.

Use Facebook to Comment on this Post

Share this :

  • Stumble upon
  • twitter

Comments (78)

Poštovani,
a šta ćemo sa onim razrednim starešinama koji ne znaju da izračunaju prosek na kraju školske godine?! Koji kažnjavaju decu slabijim ocenama ako nisu “dobri” sa detetovim roditeljima? Ako pitate za svoje dete a razredni starešina ne zna o kom detetu je reč?! Koji napušta svoje odeljenje zbog ličnih problema u sred nastave?! ……….
Uz dužno poštovanje,
Zabrinuta samohrana majka
Pozdrav

Draga Danijela, prosto ne mogu da poverujem da vi imate takav problem…Mozda je moguce da razredni ne poznaje dete na pocetku skolske godine u petom razredu ( jer, priznacete, ni vi ne biste mogli zapamtiti imena vise od dvadesetoro za samo nekoliko casova… Uz to, treba uzeti u obzir da taj nastavnik ima djake i drugih odeljenja kojima predaje). Praksa pokazuje da se najbrze zapamte oni najaktivniji , bilo da su oni aktivni u davanju odgovora na nastavnikova pitanja i ucestovanju u obrazovnom procesu tokom casa, ili da su aktivni u ” ometanju” casa, tj. nedisciplinovani, te time primoravaju nastavnika da ih primeti…
Ono sto je najvaznije:
1>Vi kao roditelj treba da posavetujete svoje dete da se mora boriti za svoje mesto, jer na casu je bez vase podrske, ali mu je vi dajte pre no sto ode u skolu, naravno…Recite mu da bude aktivno i da se poveri profesoru ukoliko ima neki problem…Tako ce svakako skrenuti paznju na sebe.
2> Obavezno redovno idite u skolu i pratite rad svog deteta. I nemojte posecivati samo razrednog staresinu, vec obavezno upoznajte sve predmetne profesore i skrenite im paznju ukoliko vase dete ima neke specificne osobine koje mogu uticati na njegov uspeh: bilo da je to samo stidljivost, nesigurnost u svoje kvalitete, ili ne daj boze neki ozbiljniji problem…
3> Ukoliko sve zaposlene u skoli koji imaju kontakt sa vasim detetom upoznate sa njegovim potrebama i poteskocama, a oni ne ucine nista , svakako treba obavestiti strucne sluzbe i direktora ( budite sigurni da ce oni uciniti sve da se situacija popravi)
Nama zaposlenima u skoli zapravo najveci problem predstavljaju roditelji koji se ili ne odazivaju na pozive za saradnju, ili stalno misle ce biti dosadni ako cesto dolaze u skolu, a to je zapravo najveca greska.
Ja licno sam svim ucenicima dala svoj e-mail i ponudila i roditeljima ali niko mi do sada nije pisao, sem jedan roditelj na FB ( prihvatam i taj vid komunikacije) , jer, smatram da je to odlican nacin ukoliko neko nema vremena da me potrazi licno u skoli, a hteo bi odmah da sazna novosti o svom detetu.
I molim vas samo jedno : nikada ni o kome, pa ni o nekom nastavniku, kog niste otisli licno da upoznate i da mu iznesete vas problem, nemojte reci nesto lose , pre nego mu zatrazite pomoc. Ukoliko mislite da ne koristi iste kriterijume za svu decu , i to mu slobodno recite, cesto je posredi neka zabuna, tj. losa interpretacija djaka… Naravno, jako je tesko oceniti toliko dece realno, ali se svi mi zaista trudimo, i uglavom imaju i vece ocene no sto je njihovo stvarno znanje, upravo da bismo ih motivisali a ne obeshrabrili…
Ukoliko vam bude bila potrebna neka podrska ili savet, mozete mi se slobodno obratiti , posto vidite ovde moj gravatar…Tamo imam blog , pa posetite slobodno.
Zelim vam da resite sve vase skolske probleme!
Srdacan pozdrav!

Svaka vam čast,vi imate veliko srce. ja sam iz Raške i imam bliznakinje koje idu u 6.razred. kada bi mi imali takve nastavnike kao što ste vi bili bismo presrećni. I kod nas razredni starešina apeluje na to da se češće ide u školu i to kod svih nastavnika,medjutim i kada odem da se raspitam za decu imam utisak da me nastavnica i ne sluša i da je jednostavno nije briga ni što sam došla. ili bude ,recimo,situacija gde me nastavnica saluša bog zna kako ljubazno,ali čim ja okrenem ledja zaboravi i a sam bila kod nje na razgovoru.

Tu je problem u organizaciji skole. Razredne staresine ne bi trebalo tako da se ponasaju. Jedno od resenja je da se poprica sa razrednim staresinom, strucnim saradnicima ili direktorom skole i pokusa na taj nacin da se resi problem.

da li je moguce bakkii

У новом правилнику истиче се да су закључне оцене из изборних предмета грађанско васпитање / веронаука: истиче се, добар и задовољава. Како треба да изгледају оцене из ових предмета у току полугодишта? По правилнику, оне морају да садрже препоруке за даље напредовање. Да ли то значи да се ови изборни предмети оцењују описно ( као у првом разреду ) у току године, а закључује једна од три наведене?

Ocene iz ovih predmeta ne postoje, nego se upisuje i u toku polugodista istice se, dobar i zadovoljava. Nema zakljucne ocene, vec samo opisne i to vazi za sve razrede.
Pozdrav!

Your post is a timely couoribntitn to the debate

ja imam pitanje:da li nastavnik moze da da ocenu detetu ako nije prisustvovalo njegovom casu iz bilo kog razloga,pa cak i ako je sa njegovog casa pobeglo? ne mislim na ocene sa pismenog ili kontrolnog,vec ocenu kao da je odgovaraolo.

Ne moze da mu da ocenu ako nije odgovaralo ili ako je pobeglo, mora da ga pita. Moze eventualno da mu zakljuci ocenu bez njegovog prisustva (ako je bolestan ili ne dolazi u skolu) i to ako je situacija sa ocenama jasna-mada se to ne preporucuje.

molm da mi odgovorite na jos jedno pitanje:postoji li neka institucija koja se bavi zastitom decijih prava u skolama?neko kome ja kao roditelj cetvoro dece mogu da se zalim i stavim primedbu na rad nastavnika,profesora ili bilo kog prosvetnog radnika neke osnovne ili srednje skole?malo mi je neverovatno da su deca kriva zato sto je veliki broj slabih ocena iz nekog predmeta,ili zato sto nemaju odreden nivo znanja.nije mi ni normalno da roditeljo placaju privatne casove deci jer imaju nastavnike u skoli.to znaci da oni svoj posao ne rade kako treba.verujte mi na zalbu sve dece iz odelenja moje najstarije cerke da profesorka matematike ne ume da im objasni nista od svog predmeta,direktor skole ju je opravdao malom platom.ko mene pita kolika je moja plata kad izvoljeva veliku ukoricenu svesku od najmanje 100 lista ili gomile bespotrebnih gluposti,i odakle ti roditelj vade novac za privatne casove?mogla bih da vam ovde ispisem,za moj pojam,gomilu strasnih stvari,ali nemam vremena,pa vas molim da me uputite na osobu ili instituciju koja moze i hoce da zastiti nasu decu od nemara i bahatosti poveceg broja prosvetnih radnika.hvala vam unapred.

Slazem se sa vama da se svi ne ponasaju kako treba, mozete da se zalite direktoru skole ili da uputite zalbu Ministarstvu prosvete-gradskom inspektorijatu za obrazovanje ukoliko sumnjate u kvalitetan rad nekoga iz skole.
Pozdrav!

Nastavik ne može ocijeniti učenika koji nije prisutan na času.

Mislim da ste se trebali ranije obratiti za pomoć a ne na kraju ” školske godine”, kad se ocjene zaključuju.
Svaki problem se iznosi razrednom starješini,nastavniku(sa kojim imate nesporazum),pedagogu škole,direktoru, i u krajnjem slučaju obraćate se pedagoškoj službi(pedagoškom savjetniku-nadzorniku za taj predmet., u vašem slučaju je to matematika).
Postoje nastavnici koji imaju znanje ali ne znaju da ga prenesu ili se ne trude.Međutim, postoje i učenici koji svaki svoj neuspjeh( ljenost, neaktivnost na času,nedovoljno ,ranije stečeno znanje iz matematike,) pripisuju nastavniku ili se vode tim da je matematika “teška”.
Trebali bi ste utvrditi pravi razlog slabih ocijena vašeg djeteta, pa onda reagovati.
Dopunska nastava (iz matematike) je tu da pomogne učeniku.
Učenik mora da ima neophodan pribor za rad.
Ako učenik bježi sa časova može da bude neocijenjen,što u određenom procentu, povlači za sobom zaključnu ocjenu NEOCIJENJEN,a to znači polaže ispit iz matematike pred komisijom.

Tako je, Ruzice!:))

sa koliko neopravdanih sesmanjuje ocena iz vladanja?

Postovani,
u pravilniku o ocenjivanju pise da zakljucna ocena iz predmeta ne moze biti veca od najvece periodicne ocene. Da li se ovde uzimaju u obzir i ocene iz prvog polugodista ili samo drugog? Npr. ako je ucenik u I polug. imao u rubrici ocene 5 3 3 4 i zaklucnu za pprvo polugodiste 4, a u drugom polugodistu 3344 i zakljucnu 4 i predmetni nastavnik predlozi 4 kao zakljucnu ocenu, da li Odeljensko vece moze da zakljuci ocenu 5 iz tog predmeta na osnovu jedne 5ice iz prvog polug?

Draga Vesna,
ako odeljenjski staresina predlozi odeljenjskom vecu da se uceniku poveca ocena, a sa tim se slozi predmetni nastavnik, uceniku odeljenjsko vece moze da poveca ocenu!
Pozdrav!

Da li mi mozete objasniti kako je uciteljica dosla do proseka 4.43 ako ucenik drugog razreda osnovne skole ima cetiri 4 i cetiri 5 i iz gradjanskog-istice se…naravno vladanje primerno?Nikako vec cetiri godine da uhvatim formulu za ovo izracunavanje

Izvinjavam se, greska u razredu…nije drugi vec cetvrti.

Zorane,
ucenici IV razreda imaju 8 predmeta koji se ocenjuju-ne znam kako ste dosli do 9 ocena. Predmeti su: srpski jezik, strani jezik, matematika, svet oko nas, priroda i drustvo, likovna kultura, muzicka kultura i fizicko vaspitanje.

Da,8 nema devet i to cetiri cetvorke i cetiri petice ali kazem da iz gradjanskog pise da se istice ali ,eto ako se gradjansko ne ocenjuje to je osam predmeta.I ako se saberu ocene to je ukupno 36 i ako se podeli(kako sam ja nekada ucio)sa brojem predmeta a to je osam,dolazimo do rezultata tj.proseka od 4.5,a to je odlican uspeh.Medjutim,nastavnica vec cetiri godine racuna drugacije pa je recimo,sada sa ovim ocenama prosek 4.43.A ja nikako da shvatim kako je dobila ovaj prosek???

Onda nije dobro izracunato, Morate da se zalite.
Pozdrav!

Isto pitanje, treci razred: srpski-5, nemacki-3, matematika-4, prir.i drustvo-5, likovno-5, muzicko-4, fizicko-5, narodna-5, gradjansko-istice, se vladanje-primerno, dakle ukupno 36 (ako se ne racunaju opisne ocene) podeljeno sa 8 daje rezultat 4,5(odlican) a u knjizici upisano 4,42(vrlo dobar). Da dodam jos i da je ovo druga uciteljica, predhodna je u drugom razredu na prvom polugodistu od 38:8 dobila rezultat 4,86, a na kraju god. 36:8 je nekako ispalo 4,57.Ne znam dali sve skole koriste jedan te isti digirton (pokvaren) ili treba da se zapitamo ko nasoj deci predaje matematiku ako ni sam ne zna da racuna. Od dve razlicite uciteljice i tri pokusaja, sva tri pogresna…sreca pa je prvi razred samo opisan, verujem da bi se i tu pokazale sa ucinkom od 100%

Čuvari prirode ne ulaze u prosek.

Ako smem da primetim u I i II raz. je svet oko nas a u III i IV raz.priroda i drustvo tako da ima 7 predmeta.Možda je Zoran računao informatiku ,koja se ocenjuje ,ali ne ide u prosek.

Ne moze da ima i svet oko nas i prirodu i drustvo u istom razredu.Tako da je to 7 predmeta.

Da li je to po pravilima da nastavnik ne moze oceniti ucenika dok nije u skoli?
Pitam iz licnog iskustva,moja cerka je danas dobila 1 iz likovnog jer nije dosla u skolu.Nastavnica joj je dala 1 jer nije imala dovoljno ocena da bi joj zakljucila.Sada ima zakljuceno 3 iz likovnog.Po pravilima valjda bi trebala ostati neocenjena a ne da joj nastavnica upisuje ocene bez veze.
Molim Vas pomozite mi jer stvarno ne znam sta da radim.

Ukoliko ucenin ima dobre ocene,uglavnom 5-ice i po neku 4-ku a ima i jednu 2-ku i sabiranjem i deljenjem se dobija prosek 4,83,da li zbog ove 2-ke moze biti odlican?!

Moze sa dvojkom da bude odlican.
Pozdrav!

Moje dete ne ide vec mesec dana u skolu ima povrednu kaziprsta desne ruke (desnjak je) po savetu specijaliste plasticne hirurgije nosi splint i ukoliko kost ne zaraste i tetiva se ne vrati morace na operaciju. Nije radio 3 pismeni zadatak iz srpskog jezika i matematike, dolazi da odgovara odredjene predmete u skolu koji se mogu usmeno odgovarati. Pitanje je: Da li je po Zakone u u obavezi da radi kasnije iste zadatke, s obzirom da je usmeno odgovarao oblasti koje su bile na pismenom iz matematike.

Da li ucenik moze da bude odlican na kraju godine sa 4 iz vladanja?

molim vas sa ocenama 3,3,5,4,3,3, i sa 4 na polugodistu koju bi vi ocenu zakljucili uceniku? Hvala na pomoci

3+3+5+4+3+3=21, 21/6=3,50 sto je 4, ali obicno nastavnici pitaju ucenika kada su ocene ovakve.

Molim Vas da mi odgovorite da li je potrebno u 2. 3. 4. razredu u dnevnik rada i djacku knjizicu upisivati misljenje o uceniku.

Postovani,

Mene interesuju ove opisne ocene za I razred. Naime, kcerka mi je upravo dobila knjizicu u muzickoj skoli, pa imamo nekih nedoumica, kako da protumacimo jednu opisnu ocenu. Za jedan predmet, opisna ocena je izvanredno, sto nam je svima jasno sta znaci i da se moze prevesti u brojcano kao 5. Ali iz drugog predmeta, ocena je vrlo uspesno. Po mom misljenju to je isto 5, ali sam od nekih poznanika cula da oni to smatraju kao 4, pa me interesuje kako bi vi to preveli u brojcanu ocenu

I ja sam misljenja da je vrlo uspesno cetvorka….da je petica pisalo bi izvanredno….
Pozdrav!

Da li nastavnik na kraju godine moze da zakljuci detetu 1 (jedinicu) a imalo je 1,3,1,1, na polugodistu je imala 2.

Postovani,
sto se tice zakljucivanja ocena, to je skup svih ocena i utiska koji nastavnik ima u toku skolske godine o uceniku. Ovako kako ste napisali, kada se izracuna aritmeticka sredina trebalo bi da ga pita za dvojku….Zavisi iz kojih oblasti je dete dobilo jedinicu….
To je najbolje razjasniti sa samim nastavnikom…
Pozdrav!

postovasna aleksandra,sta se desava kad je greska upisana u svedocanstvo umesto 3,4 pise 3,36 ?kad na nastavnickom vecu ne znaju da dignu ocenu detetu za bolji uspeh a nisu mu dali da odgovara dvadeset dana,kad ocena zbog pricanja na casu bude racunata u zbir,kad se razredi staresina ne bori za svoje dete,kad im na to ukazes a oni ti kazu otvoreno ako odes u inspekciju imace ti dete drugaciji tretman u skoli…i ako ih i kome prijavim za to koje su konsekvence za skolu?ili da jednostavno dete ispisem i postedim trauma i sebe spasim problema?hvala

Postovani,

Sto se tice svedocanstva, to MORA da se ispravi….A za ostalo, naravno da trebate da se zalite….pogledajte pravilnik o ocenjivanju ucenika, imate pravo na prigovor za ocenu…Mozda je kod nas pogresno to da ako se zalite, napravicete jos gore svom detetu…treba se boriti za svoja prava i svoje dete…

Free info like this is an apple from the tree of knogdelwe. Sinful?

Postovani,
Zanima me da li se u prosek na kraju godine osmog razreda osnovne skole racuna predmet Informaticko obrazovanje?
Hvala u napred na odgovaru.

Postovana*

Trebalo bi da se racuna sve osim gradjanskog ili verske nastave.

postovanje
da li nastavnik moze upisati negativnu ocenu u dnevnik ako je ucenik odbio da odgovara ?

Pozdrav!
U pitanju je srednja skola, srpski jezik, ocene su sledece 1 popravljen na 2, 2 na I pismenom,3 na II pismenom , ocenu na zadnjoj oblasti nema, jer dete u skoli nije bilo cele nedelje, moze li ga ostaviti neocenjenog a ima 13 izostanka sa casova srpskog a u tom polugodistu oko 49-50 casova su odrzani?

Pozdrav
Interesuje me nacin i kada se najkasnije zakazuje dopunski cas iz razloga kada je ucenik neocenjen. Konkretno su mi deca inace odlicni ucenici neocenjeni iz jednog predmeta iako su redovno pohadjali nastavu i nisu izostajali sa casova, i imaju po cetiri ocene upisane u dnevnik od kojih su dve upisane hemiskom olovkom kao i zakljucna ocena koja je takodje upisana grafitnom olovkom. Nastavnica iz navedenog predmeta na razrednom vecu nije htela na insistiranje direktora da ih ispravi i upise hemiskom olovkom, jer po njoj su ocene date grafitnom olovkom takodje validne. Tako da im je dopunski cas zakazan tek sada. A problem je daleko veci ali da vas nesmaram.

Postovana Daliborka,

Casovi dodatne i dopunske nastave su obavezni…A ocene u dnevniku ne bi smele da se pisu grafitnom olovkom….Tako da sve sto ste mi nabrojali su neregularnosti koji ne treba da bude….
I kako mogu biti neocenjeni ako su dolazili na casove?

Da li dete koje je imalo krajnje icenne iz jedog predmeta napr. 2,2,2 i sad na kraju da ima 3 jer je na testu dobilo 3

Zdravo
Da li ako imam četvorku iz srpskog sa prosekom 4,4 da li vece obavezno da mi popravi ocena u pet?
Hvala

Поштовани,
да ли неко може да ми помогне, а тиче се смањења оцене из владања. Наиме, интересује ме следеће: где могу да прочитам (званично) да оцену из владања смањује разредни старешина на вр.добар (4),а одељенско веће на добар (3) изрицањем васпитних мера, без вођења васпитно дисциплинског поступка. До сада је у нашој школи оцена из владања смањивана искључиво уз вођење васпитно дисциплинског поступка, а колико видим од 2013. године се то променило. Унапред хвала на одговору. Поздрав! :)

Imam ocene 4 5 4 5 5 3 5 4 5 4.sta cu imati hitnooo????

Molim za odgovor….Dete je 6 razred,predmet Biologiju vec dve godine zna savrseno,sa zakljucenim peticama i takmicenjem prosle godine….pre nedelju dana je otisla nespremna na kontrolni i dobila 1…ima sada od ocena 5,5,1,3,5…trojka je iz crteza nekog….nastavnik odlicno zna kako dete zna njegov predmet i uz molbu deteta danas da odgovara za 5 (ne da joj se pokloni),nastavnik ostaje gluv i zakljucuje 4…ta ocena joj je sada inace pokvarila uspeh odlicnog,prosek joj je sa ovom cetvorkom, 4.43…Molim za savet sta da radimo…Hvala unapred

Moja je 7.Prezivecemo i sa ovim,ipak nepravda boli pogotovu sto nastavnik treba da je i pedagog i razmotri dobro koliko to daje detetu podstreka za buduce skolovanje-ali kako stvari stoje,mozda je i bolje sto je tako-nek nauce na vreme na nepravdu jer je svuda oko nas.Pozz.

Kraj skolske godine-ocenjivanje…Solidarnost nastavnika mi se posebno svidja-kad razmisljaju da li da ocene dete sa 4 ili 5 pogledaju u ocene kolega pa ako ima jednu 4(u ovom slucaju 3 ali to je posebna prica koja je i mene kao roditelja zatekla!?)evo jos jedne!E sad…svrsenom poslu nema mane…razmisljam jesam li kao roditelj pogresila sto nisam isla na“ otvorena vrata“smatrajuci da su to njene bitke…
Inace ,3 iz istorije je na kontrolnom koji traje 15 min i na kome je recimo pitanje:Kolumbo je sa tri broda….,…..,….krenuo na put…..god da pronadje …. a pronasao je…..Bio je u sluzbi….i dete je odgovorilo :Pinta Ninja,Santa Marija,1492,Indiju,Ameriku ali nije i u cijoj je sluzbi bio i to je 0 poena!Ocene su donete zadnji dan-juce i zakljucena 3(u prvom polugodju 5 u drugom 1,3,4,5-danak ovoj 1 ).U odelenju su dve najbolje ucenice a istoricarka je komsinica prvoj-ako to nesto znaci…E sad,hemicarka ih je obe pitala i prvoj dala 5 iako je manje ili isto znala ali nema 3 sto znaci da ce biti Vukovac a njoj je kad je videla tu trojku,zakljucenu prethodnog casa dodala iz svog predmeta 4,,a pa ti neces da budes Vukovac“.I ne mora ali sta raditi sad na putu za zivot-hocemo li pristati na ovakve ocene ili traziti reviziju kod direktora-narocito istorije jer je tu gl.problem?Ako me razumete,problem je u tome kako se postaviti kao roditelj.
Hvala unapred.

Dali uceniku moze da se popravi treca jedinica na vecu

Postovani,
Zamolila bih Vas da mi odgovorite sta se desava u slucaju da imam dva ucenika koji ce biti neocenjeni na polugodistu iz stranog jezika, kako onda racunam prosecnu ocenu odeljenja? Da li racunam samo bez te dve ocene ili se uopste ne uzimaju u obzir njihove ocene?
unapred hvala!

MOLILA BIH ZA JEDAN SAVET ,STA I KOME SE OBRATITI KADA NASTAVNICI PREPISUJU OCENE JEDNI OD DRUGIH NAPR.IZ BIOLOGIJE PRVA OCENA JE BILA TROJKA PA JE NASTAVNICA IZ ISTORIJE SMATRALA DA ZA TOLIKO ZNAM I IZ NJENOG PREDMETA PA TAKO I SVI OSTALI SEM NEKIH IZUZETAKA …..

Zamolila bih za pomoc i savet.Sin mi je VIII razred,do sada sa svim peticama.Jeste da je cesto odsutan-trenira skijanje,prosle godine je bio drzavni prvak,ali to nekako nadoknadi.No,pojavila se nova nastavnica biologije,koja demonstrira moc i sa kojom imaju problem deca u svim razredima kojima predaje.Da li jedan nastavnik sme da da nenajavljen kontrolni,i ako je u toj sedmici vec bilo drugih tako da,bez konsultacije sa ucenicima,proceni sama i na osnovu toga dvojkama da jedna pitanja,trojkama druga,cetvorkama treca,a peticama tj djacima za peticu svakom od njih da razlicita pitanja i razlicite tezine,nekima samo iz knjige,nekima sa njenog predavanja,a ne predaje po knjizi,a nekima cak sa takmicenja.To sve znam,jer imam dve starije cerke.Da li sme nenejavljeni test koji traje 15 min da upise ocene u dnevnik?

Nastavnik moze da da nenajavljen kontrolni ne duzi od 15 minuta, ako kontrolni traje vise-mora da ga najavi!
Pozdrav!

Postovani,
Kod moje cerke (VII razred) u skoli deca su bila nezadovoljna ocenjivanjem nastavnice koja predaje biologiju, a ujedno im je i razredna. Na casu nisu smeli to da kazu, ali su neka deca medjusobno putem mesindzera o tome pisali i pri tom uputili vrlo pogrdne reci na ime razredne. Cak je jedan ucenik, koga po recima dece ona kinji od kad je dosao u njihovo odeljenje, rekao da je zasluzila da je neko pretuce. Razrednoj je neko dete iz grupe pokazalo tu prepisku. Onda je ona sutradan digla skolu na noge. Od tog dana je ona povela rat protiv celog odeljenja. Sad satanizuje tu decu, a inace je to odeljenje u skoli najbolje po uspehu, a i po vladanju je u vrhu. Interesuje me da li je moguce da na osnovu te privatne prepiske ucenici budu kaznjeni smanjenim ocenama iz vladanja: dva su dobila 3, a jedno dete 4. Moje dete nije ucestvovalo najbolji je djak u razredu i po recima svih nastavnika ona je primer za lepo vaspitanje, ali mi smeta nepravda.
Unapred se zahvaljujem na odgovoru.
Srdacan pozdrav
mamaVesna

ako je ucenik 7. razred i ima 14 predmeta da li je prosek 4.5 odlican?

Stefane, prosek 4,50 je odlican, naravno! :)

da li je 4.46 vr dr ili odlican hitno molim odgovor

Postovani,
Prosek odlican se racuna od 4,50 pa navise….. Dakle, 4, 46 nije odlican uspeh vec vrlodobar…

Pozdrav!

Da li se(da bi bio vukovac)gleda cela gidina ili kraj

Da bi neko bio vukovac gledaju se ocene na kraju skolske godine, mora da ima sve petice i OSVOJENO neko mesto na takmicenjima….Ako nije osvojio nijedno mesto na takmicenju ne moze da bude vukovac…
Pozdrav!

Da li dete koje ima ukor razrednog staresine treba da ima snizeno vladanje i da li dete sa istim tim ukorom moze biti djak generacije? Dete je inace miljenik razrednog staresine, brani ga i stiti ma koliko preso preko granice.Zanima me, da li imamo osnova da se bunimo protiv toga na osnovu nekog pravilnika? Unapred zahvalna!

Hvala na odgovoru!

da li nastavnica moze da zakljuci jedan ako imas 5 trojke i jednu jedinicu.
ako nisam pisao na casu da li moze da zakljuci

Ne.

Poštovani,
kako se utvrdjuje ocena iz vladanja učeniku sedmog razreda koji je zbog bolesti odsutan i nije pohadjao nastavu više od 2/3 ukupnog broja časova iz svih predmeta, te je upućen na polaganje razrednog ispita iz svih predmeta.

Postovana,

Izvinjavam se sto ovako kasno odgovaram, nisam bila u mogucnosti da koristim Internet… Ukoliko je ucenik bio odsutan i za to ima opravdane izostanke, ne vidim razloga da ne bude primernog vladanja……
Pozdrav!

Molim vas, da mi odgovorite da li uceniku sme da se smanji ocena iz vladanja a da pre toga nije obavljen razgovor sa roditeljima. Inace, moj sin je 8-mi razred i juce mu je smanjena ocena na trojku.
Takodje, me interesuje da li ima sanse da se za ovih desetak dana nekako popravi ocena makar na cetvorku.
Unapred zahvalna

Molila bih Vas za odgovor što je moguče pre!
Prosvetni sam radnik i imam problem prisile pri ocenjivanju učenika od strane direktora, a on, pak, to radi jer je prijaelj roditelja tog učenika. PISALA SAM OCENE JER MI JE OTVORENO PRETIO! Inače sam invalidno lice. Radim već 16-estu godinu. DESET GODINA SAM RADILA U DVE ŠKOLE I NIKADA NISAM IMALA NI JEDNU PRIMEDBU NA RAD I OCENJIVANJE! Pritom, direktor je samovoljno ulazio u učionicu i ispitivao đake, naterao me da dajem duple kontrolne vežbe…. Mogu li išta da preduzmem i kako, jer ovo je nepodnošljivo! Inače živim u malom mestu, tako da su u inspekcijskoj službi, uglavnom njegovi rođaci i prijatelji. Poslednji problem je bio što sam par učenika oslobodila rada diktata, kao vrstu nagrade jer su izuzetni đaci, dotičnog učenika nisam, iako ima”5″. iMAM LI PRAVO JA NA TO? Unapred hvala!

1.Da li učenici mogu da odgovaraju i ako im odgovaranje nije najavljeno?
2.Nakon odgovaranja, da li je nastavnik dužan da ocenu odmah upiše u dnevnik ili može u neku tamo svesku,a kasnije u dnevnik?
Hvala i veliki pozdrav

Sta se desi ako neko ima keca na kraju prvog polugodista.

Ostavite komentar