Profesionalna orijentacija za maturante

3

Posted on : 13-11-2011 | By : Aleksandra | In : Obrazovanje

Grad Beograd uvodi profesionalnu orijentaciju maturantima u svim osnovnim i srednjim školama. Za ovaj projekat se prijavilo 247 škola. Za sada su u toku obuke psihologa i pedagoga u prijavljenim školama.

 

- Cilj ovog projekta je da se maturantima osnovnih i srednjih škola omogući da uz pomoć obučenih psihologa i rešavanjem testova izrađenih za tu namenu, na kvalitetan i jednostavan način dođu do informacija o ličnim sposobnostima i interesovanjima, koje će im pomoći u izboru budućeg zanimanja Profesionalna orjentacija godinama postoji, ali nijedna institucija koja se time bavi u Beogradu nema kapacitete da zadovolji potrebe velikog broja učenika. Iako pojedine škole već primenjuju taj koncept, želeli smo da ova usluga bude dostupna svim našim maturantima, bez obzira da li žive u centralnim ili rubnim beogradskim opštinama. Očekujemo da ćemo do polovine decembra realizovati ceo projekat i obučiti sve zainteresovane školske psihologe – objasnila je za Beoinfo Nada Dumić, članica Gradskog veća i dodala da je za škole koje nemaju psihologa, obuka prilagođena pedagozima i da su nabavljeni svi psihološki merni instrumenti koji će se koristiti u radu sa učenicima.

Testiranje maturanata je koncipirano na dobrovoljnoj osnovi, a učenicima završnih razreda biće pokazani podaci NSZ-a o zanimanjima u Beogradu koja su tražena, kao i onima koja nisu.
- Ono što je za nas, kao predstavnike gradske uprave važno, je činjenica da se na ovaj način borimo za smanjenje broja nezaposlenih kroz blagovremeno informisanje budućih srednjoškolaca i studenata. Takođe očekujemo da će se smanjiti i procenat studenata koji upišu fakultet i na prvoj godini odustanu, jer shvate da nisu tako zamišljali svoje studije, dok njihovi roditelji snose troškove tih studija, koje danas nisu ni malo jeftine – istakla je Dumić.

Po završenoj obuci, psiholozi će biti u prilici da sprovedu testiranje učenika u svojim školama. Grad Beograd će pratiti realizaciju projekta. Profesionalna orjentacija je prošle godine uspešno realizovana kao pilot projekat u Sedmoj beogradskoj gimnaziji.

Izvori: BeoInfo i sajt Grada Beograda 

Use Facebook to Comment on this Post

Share this :

  • Stumble upon
  • twitter

Comments (3)

Mislim da je ovo odlicno , sto ce se vrsiti profesionalna orijentacija. Ipak nisi dovoljno zreo da zna[ šta da upišeš posle osnovne, a pola zanimanja u informatoru ne znaš šta znače.
Sviđa mi se ovo!

Da li će se ovo testiranje sprovoditi samo u beogradskim školama?

Za sada samo u beogradskim školama.

Ostavite komentar