U susret portfoliju

4

Posted on : 21-02-2014 | By : Aleksandra | In : OBJAVE, Obrazovanje, Stručno usavršavanje

Od 3. marta 2014.godine svaki nastavnik je u obavezi da ima svoj lični portfolio.

Portfolio može da se koristi za praćenje ličnog profesionalnog razvoja,  za konkurs za posao, napredovanje u karijeri ili prilikom spoljašnje evaluacije.

Šta je portfolio?

-Organizovana zbirka raznovrsnog materijala koja daje sliku šta nastavnik, stručni saradnik ili vaspitač zna i može da uradi. U njemu se beleže postignuća, profesionalni razvoj, stručno usavršavanje kao i lični stavovi. Može da bude u elektronskom obliku ili papirni.

Šta treba da sadrži portfolio?

1.     Naslovnu stranu

2.     Sadržaj

3.     Radnu biografiju

4.     Stručno usavršavanje

5.     Godišnji plan profesionalnog razvoja

6.     Izveštaj o stručnom usavršavanju

7.     Ličnu profesionalnu orijentaciju

8.     Procenu

9.     Priloge

Naslovna strana sadrži osnovne podatke vlasnika portfolija-ime i prezime, telefon, imejl adresu.

Sadržaj –kratak opis onoga što sadrži portfolio.

Radna biografija –CV, pregled profesionalnog obrazovanja, radnog iskustva, postignuća…

Stručno usavršavanje deo u kojem se pišu seminari koje ste pohadjali tokom karijere, učešće na skupovima, tribinama, učešće u projektima, objavljeni radovi…

Godišnji plan ličnog profesionalnog razvoja  u njemu se pišu kompetencije (znanja i veštine) koje bi želeli da usavršite, plan profesionalnog razvoja za narednu godinu.

Izveštaj o stručnom usavršavanju- seminari koje ste pohadjali-u ustanovi i van ustanove, unapredjena znanja i veštine tokom godine, koji planirani oblici stručnog usavršavanja nisu ostvareni i zašto…

Lična profesionalna orijentacija je osnova na kojoj se temelji portfolio. To je kratak esej u kojem bi trebalo da budu sledeće stavke:

-kako radite

-najčešći oblici rada

-metode i tehnike koje koristite

-kako se rad odražava na učenike

-kratka refleksija na sopstvene kompetencije

Procena se sastoji od samoprocene i spoljašnje procene efekata rada. Samoprocena može da se uradi uz pomoć upitnika za samoprocenu nastavnika i njegovog profesionalnog razvoja koji se nalazi na sajtu http://www.zuov.rs/programi1/Kompetencije/Anketa.aspx .

Prilozi su dokazi koji dokazuju stvari navedene u portfoliju. To mogu biti pripreme za čas, učenički radovi, primeri dobre prakse, ogledni/ugledni časovi, uspesi učenika na takmičenju, čas vannastavnih aktivnosti…Treba biti pažljiv u biranju priloga-biraju se oni koji najbolje ilustruju i potkrepljuju stvari koje ste naveli u portfoliju.

Napravila sam primer portfolija koji možete skinuti.

Portfolio primer

Use Facebook to Comment on this Post

Share this :

  • Stumble upon
  • twitter

Comments (4)

Toliko nam sve ovo oduzima vreme koje se nikada nece vratiti ,a koje bi trebalo da posvetimo deci. Koju korist ima dete od portfolia- nikakvu. koliko bi mu znacilo da bidemo uz njega slusamo ga i gledamo, usmeravamo.. neizrecivo MNOGO: Pa sad vidimo sami gde smo i kuda idemo.

Bezobrazluk koji je izmislila maguparija koja je pobegla iz prosvete (“sposobni”, “snasli se”) pa nam sada prodaje… i to za velike pare, kroz seminare i slicne budalastine, kao sto je ova, pod parolom “modernizacije nastave”, uz podrsku megatrend ministarstva, a sve to u obliku ucene: budite mirni i budite srecni jer imate drzavni posao!

Подржавам колегу Милана,.Мислим да овакав став подржава бар 90% просветних радника.Требамо се удружити и побунити против свих глупости које су нам наметнуте.

Mi prosvetari smo obicne ovce za sisanje. Kazu ,,Sto jedna budala smisli 10 pametnih ne mogu to da rese”, a kod nas u prosveti sastalo ih se veoma mnogo ,, budala”, cast izuzecima. Pitam se samo koliko onda treba vremena i zdravog razume da se obrazovanje postavi na zdrave temelje. Od toliko papiroligije i mnogih pisanija stvarno ne stizemo da se bavimo onima koje volimo,a to su nasa deca, nasi djaci.Drzavi je vazne forma, papir, koji trpi sve. Nekada kad smo pisali samo koncepte priprema i kad smo imali vremena da se posvetimo pravom vaspitenju i obrazovanju nasih djaka, nasa deca su bila veoma uspesna, mnogo vaspitanija, obrazovanija, nego sad. Nije billo toliko nasilja, agresije, mrznje, netrpeljivosti,…Sto se tice sloge medju prosvetarima uvek je bilo, grebatora, karijerista, cinkera, fanatika i jos nmogo slatkorecivih prilepaka, koji bi radili, ako treba i besplatno vise godina sagnuli glave i lizali zadnjice nadredjenima. Pitam se kakvi su to ljudi i zbog cega to rade.Nije nam valjalo vreme kad smo imali donekle svoja prava, dostojanstvo i bili zakonski zasticeni. imali svoju slobodu i pravao na licni zivot.

Ostavite komentar