Zavrsni ispit

0

Posted on : 14-05-2011 | By : Aleksandra | In : OBJAVE

Preuzeto sa http://www.tanjug.rs

Završni ispit osmaci će polagati 23. i 24. juna, a svi oni koji žele da upišu umetničke ili škole za učenike sa posebnim sposobnostima moraju prethodno izaći i na prijemni ispit, od 10. do 12. juna, test koji su talenti polagali i do sada.Prijavljivanje za prijemni u umetničkim školama i filološkim i matematičkim gimnazijama trajaće 20. i 21. maja, rekao je Lazarević na predstavljanju Konkursa za upis u srednje škole.

Prilikom upisa u gimnazije i srednje stručne škole, redosled kandidata utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, sa koga se može poneti maksimalnih 40 bodova, opšteg uspeha u od 6. do 8. razreda i rezultata na takmičenjima tokom osmog razreda.
Uspeh u prethodnom školovanju “nosi” maksimalnih 60 bodova, a i ove godine đaci će popunjavati listu od 20 želja, rečeno je na konferenciji.
Konačni rezultati prijemnih ispita biće poznati do 17. juna, a završnih ispita 3. jula, predviđeno je kalendarom upisnih aktivnosti.

Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, kao i upis u prvom krugu planirani su za 13. i 14. jul, a drugi upisni krug završava se 16. jula.

U umetničkim školama, filološkim i matematičkim gimnazijama planirano je oko 3.000 mesta, dok je u gimnazijama rezervisano oko 21 odsto ponuđenih mesta.
U četvorogodišnjim školama ponuđeno je više od 47 odsto ukupnog broja mesta, a u trogodišnjim blizu 20 procenata.
Za učenike za posebnim potrebama, koji su se školovali po individualnom obrazovnom programu, test će biti prilagođen, i oni će biti raspoređeni van predviđene kvote.
Ove godine uvodi se nov ogledni obrazovni profil – tehničar za održavanje objekata, u tri stručne skole u Novom Sadu, Beogradu i Užicu, rečeno je na konferenciji i naglašeno da se od septembra u redovan sistem “prevodi” pet oglednih profila – kuvar, konobar, poslastičar, poslovni i fiansijski administarator.
Konkurs za upis u srednje škole može se nabaviti u svim knjižarama po ceni od 210 dinara, a narednih dana biće odštampan i Informator sa podacima o školama, obrazovnim profilima i maksimalnim i minimalnim brojem poena koje su učenici osvojili prethodnih godina.
Generalna proba ‘male mature’ u subotu

Učenici osmog razreda u subotu će u svojim matičnim školama polagati probni test završnog ispita, koji se od ove školske godine uvodi prvi put, pred upis u srednje škole.

Od 9.00 do 11.00 časova učenici će najpre rešavati 20 nepoznatih pitanja iz srpskog (maternjeg) jezika, a nakon jednosatne pauze, od 12.00 do 14.00 sati i isto toliko zadataka iz matematike, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić
Prema Kostićevim rečima, testovi nisu obavezni, ali će đacima pomoći da razbiju tremu, da prođu kroz proceduru samog polaganja završnog ispita i da vide kako izgleda forma nepoznatih zadataka.
Testovi su već dopremljeni u škole i đaci će ih rešavati u fiskulturnim salama, u holu, najvećoj prikladnoj prostoriji ili u učionici, rekao je Kostić i naveo da je na direktorima odgovornost za organizavanje probnog testa.
Zadaci su odštampani i na jezicima nacionalnih manjina, rekao je pomoćnik ministra i naveo da rezultati neće biti ocenjivani, ali da će pomoći đacima i nastavnicima da uoče koje su oblasti slabije savladane i da se do kraja juna, kada se polaže takozvana mala matura, svi detaljnije pripreme
Učenici koji sutra ne izađu na ispit, zbog bolesti, ekskurzije ili iz nekog drugog razloga, polagaće probni test naredne subote, 21. maja, rekao je Kostić.
Završni ispit biće održan 23. i 24. juna.

Use Facebook to Comment on this Post

Share this :

  • Stumble upon
  • twitter

Ostavite komentar